GroenLinks Wassenaar herkent wat er in het rapport staat beschreven want van het begin af aan is GroenLinks Wassenaar betrokken geweest bij dit participatie traject.
Juist door deze participatie bijeenkomsten zijn veel inwoners gaan deelnemen aan de Energy Party’s en zijn er inwoners initiatieven zoals de Groene Meent en Buurkrachtteams ontstaan.
Mooie resultaten zijn behaald met zonnepanelen & isolatie acties in de wijken waar buurtkracht teams actief zijn. Met een aantal inwoners zijn de krachten gebundeld en is de Wassenaarse Energie Coöperatie in leven geroepen en ook de elektrische deelauto’s ‘Samen Slim Rijden-Wassenaar’ is opgericht.
De Regionale Energie Strategie (RES) is een complexe maatschappelijke opgave en kan je niet alleen aan vrijwilligers of inwoners initiatieven overlaten. Het vereist een actieve gemeente.
Een voorbeeld van goede permanente participatie zijn de Klimaattafels georganiseerd door de gemeente. Ieder kwartaal komen inwoners en inhoudelijke experts bij elkaar. De Klimaattafels worden steeds beter bezocht. Er is een afwisselend programma met presentaties en discussies. Ambtenaren blijven zo steeds in contact met inwoners en inwoners initiatieven. Tegelijkertijd moeten wij onszelf afvragen wat kan de gemeente nog meer doen en wat kunnen wijzelf doen en hoe kunnen wij elkaar helpen? Per slot van rekening: “wij zijn de gemeente, wij zijn onderdeel van het dorp”.
Uiteindelijk is de energietransitie niet alleen een energievraagstuk, maar vooral een sociaal vraagstuk. We moeten het lokaal organiseren, vertrouwen winnen en samenwerken met mensen uit de wijk.
We gaan graag met jullie in gesprek op woensdagavond 7 december van 19:30 – 22:00 tijdens de laatste Klimaattafel van dit jaar. Na de presentaties is er gelegenheid om na te praten.
Fractie GroenLinks Wassenaar