Het jaar 2010 was een verkiezingsjaar – voor het eerst, op voorstel van GroenLinks, kreeg Wassenaar een eigen kieskompas. Op 11 maart traden de eenentwintig nieuw gekozen raadsleden aan. Antoon Claassen werd opnieuw de vertegenwoordiger van GroenLinks in de gemeenteraad, gesecondeerd door de burgerraadsleden Norga Simons en Martin Boelsma.
De verkiezingsuitslag betekende een overwinning voor VVD (van zes naar acht zetels) en D66 (van een naar twee zetels) – WWW (van zes naar vijf), CDA (van vijf naar vier) en PvdA (van twee naar een) waren de verliezers. GroenLinks bleef op een zetel staan.
Na een periode als collegepartij zag GroenLinks zich weer in de rol van oppositiepartij gedrongen. Wel besloot de fractie om de nauwe samenwerking met PvdA voort te zetten – de samenwerking met D66 eindigde vrij abrupt omdat D66 toetrad tot het College.
Op 19 april installeerde de raad het nieuwe College van B&W, bestaande uit de wethouders Henk de Greef (VVD – ruimte), Marc van Dijk (VVD – financiën en sociale zaken), Kees Tukker (CDA – verkeer) en Fred Sanders (D66 – onderwijs en millennium) – Kees Tukker moest om gezondheidsredenen al snel het stokje overdragen aan Dienke Dekker-Mulder. Burgemeester Jan Hoekema completeerde het College.
Het nieuw samengestelde College kwam in juni met het Collegewerkplan 2010 – 2014, gebaseerd op het Coalitieakkoord van VVD, CDA en D66. Het Collegewerkplan legde de nadruk op een groen, veilig en sociaal Wassenaar en zag noodzakelijke bezuinigingen op zich afkomen. De kerntakendiscussie en de samenwerking met Voorschoten kregen veel aandacht.
1.
De samenwerking van GroenLinks en PvdA ontwikkelde zich goed. Door de veranderde verhoudingen en nieuwe gezichten (Pim van de Locht van wethouder naar raadslid en drie nieuwe burgerraadsleden (Herman de Bruijn, Jan van Noort en Dianca Berendsen) was het even wennen. GroenLinks en PvdA houden gezamenlijke fractievergaderingen en hebben tussentijds overleg, bijvoorbeeld over aan het College te stellen vragen of het indienen van een amendement of motie. De samenwerking leidt ook tot levendige discussies door ieders inbreng vanuit een andere achtergrond en optiek.
2.
In 2010 kwam veel nadruk te liggen op ruimtelijke inrichting met als hoofdpunt het plan om in het natuurgebied tussen Kerkehout en de spoorlijn Den Haag – Leiden een golfterrein van ruim 100 ha aan te leggen. GroenLinks verzette zich daar fel tegen, net zoals de Kerkehouters en anderen. De fractie stelde onder meer vragen aan het College over de gang van zaken en de plannen. Pas eind vorig jaar besloot het College niet mee te werken aan de plannen.
Ook was er veel aandacht voor de gedetailleerde regelgeving, de nieuwe wet WABO (die een aantal andere wetten en regelingen op het gebied van (ver)bouwen vervangt en het monumentenbeleid. Discussies over de aanleg van een landgoed aan de Ruigelaan, verbetering van het vogelweidegebied nabij de Wilde Zee en de bouw van een villa in ruil voor het slopen van paardenstallen in de Wilde Zee brachten een heftige verdeeldheid binnen de VVD naar buiten – fractievoorzitter Bert Ooms moest het veld ruimen.
Onno van Buren trad aan als nieuwe VVD-fractievoorzitter.
GroenLinks koos de zijde van het College: vermindering van regels en vergroening van gebieden.
Voor het eerst kreeg Wassenaar te maken met de Crisis- en herstelwet (Hoge Klei, kinderdagverblijf Amerikaanse school, woningbouw voormalig zwembad) – na uitvoerig debat stemde GroenLinks in met de Collegevoorstellen en dus met toepassing van de Crisis- en herstelwet.
3.
In 2010 stond de evaluatie van het WMO-beleid en de uitvoering ervan door de Rekenkamercommissie op het programma – in de evaluatie werd Wassenaar met Voorschoten en Oegstgeest vergeleken. Zowel het beleid als de uitvoering in Wassenaar kwam goed uit de evaluatie, net zoals ons dorp het goed deed in vergelijking met beide andere gemeenten. Een opsteker voor ‘onze’ wethouder uit de vorige raadsperiode Pim van de Locht.
De noodzakelijke bezuinigingen troffen ook het sociale beleid van de gemeente. In de concept begroting 2011 stelde het College forse bezuinigingen voor, onder meer een korting van anderhalve ton op de thuishulp – een motie van GroenLinks en PvdA om de korting tot
€ 50.000 te beperken door het extra budget voor groot onderhoud te korten kreeg geen steun. Het idee van PvdA en GroenLinks om mensen met een laag inkomen die een scootmobiel nodig hebben, tegemoet te komen, kreeg wel bijval – het College gaat na welke mogelijkheden het daarvoor ziet.
Al met al, met de landelijke bezuinigingen erbij, krijgen mensen die op enigerlei wijze enige steun nodig hebben het de komende jaren fors voor hun kiezen.
Het Centrum voor Jeugd en Gezin kwam in 2010 virtueel van de grond – inmiddels wordt het centrum door bezuinigingen getroffen.
4
Verkeer is altijd goed voor discussie en emotie. Dat bleek opnieuw bij het beoordelen van plannen om het sluipverkeer terug te dringen en het project de drie-assen (de hoofdwegen Van Zuijlen van Nijeveltstraat, Van Oldenbarneveltstraat en Lange Kerkdam). De planvorming voor de drie-assen is in nauw overleg met direct betrokkenen gevoerd en op dit moment in uitvoering. GroenLinks steunde het van harte. GroenLinks keerde zich tegen voorstellen om het sluipverkeer vanuit Katwijk tegen te gaan – enerzijds omdat het beperkt om sluipverkeer gaat (velen moeten in ons dorp zijn), anderzijds omdat het om complexe plannen ging die de verkeersveiligheid in gevaar brachten: een versmalling met verkeerslicht op de Katwijkseweg (gedoseerde toelating) en een slagboom op de Kokhornselaan (beperkte toegang). Uiteindelijk trok het College haar plannen in.
Met steun van GroenLinks diende de bewonerscommissie Violierenweg in 2009 een burgerinitiatief in om het verkeer in de wijk beter te stroomlijnen. Het College, en ook de Raad, heeft het er een beetje bij laten zitten. Aandringen van de indieners leidde eind vorig jaar tot een versnelling – de bewoners zijn nu, tot hun tevredenheid, in goed gesprek met de wethouder Verkeerszaken en ambtelijke staf.
De langzaam verkeerstunnel bij Den Deijl kent weinig voortgang – GroenLinks stelde er vragen over. Het College zegde toe de tunnel in 2011 aan te besteden en aan te leggen.
De Fietsbalans, een initiatief van GroenLinks om de aantrekkelijkheid van fietsverkeer te meten – werd in 2010 gepresenteerd. De Fietsbalans moet nog in de Raad aan de orde komen.
5.
Kunst en cultuur stond in het spotlicht en ging bijna aan discussies ten onder. College en Raad konden het niet echt eens worden en de debatten leiden tot een weinig heldere besluitvorming – dat, gevoegd bij de gekrompen financiën, betekent in elk geval dat kunst en cultuur de komende jaren een stapje terug moet doen.
6.
In het kader van de samenwerking tussen Wassenaar en Voorschoten was er een gemeenschappelijke raadsbijeenkomst in Voorschoten. Inmiddels is een deel van beider ambtelijke staf gefuseerd en heeft voortgaande samenwerking plaats.
Ook met andere instellingen wordt samengewerkt. De belastinginning vindt vanaf 1 januari 2011 plaats door de nieuw opgerichte dienst Gouwe Rijnland waarbij een groot aantal gemeenten is aangesloten. Ook is de nieuwe veiligheidsregio Haaglanden van start gegaan en doet Wassenaar mee in het RUD Haaglanden: regionale uitvoeringsdienst die zich met milieu(controles) bezig houdt.
7.
Er zit nog weinig vaart in Wassenaar als millenniumgemeente. De door GroenLinks voorgestelde klimaatconferentie is uitgesteld tot voorjaar 2011 en zal samen met Voorschoten worden opgezet. Ook aan het CO2 neutraal maken van de gemeente moet nog het nodige gebeuren – meer vaart zou welkom zijn.
8.
De gemeente is het jaar 2011 met enkele zware onderwerpen ingegaan: de samenwerking met Voorschoten, de kerntakendiscussie en de resultaten van het bestuurskrachtonderzoek. Daarnaast liggen er ook nog de nodige plannen in het verschiet en dat allemaal bij een afnemend budget.
Antoon Claassen, fractievoorzitter
Wassenaar, 1 februari 2011