‘Wassenaar verwikkeld in een seksschandaal’ – wie had dat gedacht van het keurige wat saaie maar fraaie dorp bij Den Haag. Waarschijnlijk is de kop groter dan de feiten, want wat er uiteindelijk is gebeurd tijdens de borrel na afloop van een raadsvergadering waarbij geprobeerd werd de onderlinge verhoudingen te verbeteren, zal wel nooit echt duidelijk worden. Maar de resultaten van deze nazit zijn zeer meetbaar – vooral in geld uitgedrukt. Niet alleen betalen de burgers de genuttigde drank en de kosten van het personeel dat moest nablijven tot het drinkgelag klaar was, maar de kosten lopen snel op. Er komen advocaten aan te pas en om voor GroenLinks – en de meeste burgers waarschijnlijk - niet voor de hand liggende redenen draaien de burgers ook op voor deze kosten voor beide partijen. GroenLinks had– met zoals de meeste burgers – part noch deel aan de nazit en heeft dus ook problemen met de geldverslindende afhandeling.
De kosten komen uit de gemeentekas waaruit ook de voorzieningen voor burgers betaald moeten worden. Toch heeft GroenLinks besloten om knarsetandend akkoord te gaan met de financiële afkoopregeling die nu na eindeloos overleg is voorgesteld aan de strijdende partijen. Ter wille van de bestuurbaarheid van Wassenaar en om nog grotere schade te voorkomen. Fractievoorzitter Antoon Claassen legde in nauwe samenspraak met de voorzitter van het bestuur van GroenLinks Wassenaar onderstaande verklaring af in de raadsvergadering van maandag 16 december 2013

VERKLARING GROENLINKS AFFAIRE 13 FEBRUARI 2012

"Vrz, dank - GroenLinks spreekt haar waardering uit voor uw inspanningen, in het bijzonder die van wethouder Beimers, om een punt te kunnen zetten achter de naweeën van de affaire van februari 2012 en legt de navolgende verklaring af over uw voorstel ter zake.
De verklaring gaat in op de nazit en de bestuurlijke verhoudingen.

Hoewel de nazit erop gericht was om op een informele wijze de wrevel binnen de Raad en tussen delen van de Raad en het College te bespreken teneinde bij te dragen aan het terugkeren naar meer normale bestuurlijke verhoudingen, ontaardde hij in onverkwikkelijke beschuldigingen over en weer tussen wethouders en raadsleden met aanklachten en rechtsgangen als gevolg en vervolgens een dreigend proces tegen de gemeente, die als zodanig part noch deel heeft aan de affaire.

GroenLinks, dat niet aan de nazit deelnam, treft al helemaal geen blaam.

Wel heeft de affaire ons te schande gezet en ons allen schade berokkend – schade aan onze burgers, schade aan ons dorp, al is en blijft het moeilijk om de omvang ervan nauwgezet te bepalen.

GroenLinks spreekt geen oordeel uit over de vraag of er in de bewuste nacht sprake is geweest van intimidatie of erger en daarmee geeft zij evenmin een oordeel over de vraag of de aanklachten naar aanleiding van het gebeurde terecht zijn of niet.

Wel stelt GroenLinks vast dat enige aanklacht niet op het bordje van de gemeente thuis hoort en dat geldt evenzeer voor de claim waarmee zij zich nu mee geconfronteerd ziet – GroenLinks wijst de claim ten stelligste en op principiële gronden af.
Dat is een zijde van de kwestie. De andere zijde zijn de bestuurlijke verhoudingen die reeds onder druk stonden, waaraan, eufemistisch gezegd, de voortetterende steenpuist van februari 2012 geen goed doet.

Om tot normale verhoudingen terug te kunnen keren is een eerste vereiste dat wij die steenpuist met wortel en tak uitroeien – GroenLinks wil niets liever dan dat.

Pas op dat moment is de voorwaarde geschapen om terug te keren naar normale bestuurlijke verhoudingen en naar normaal burgerlijk fatsoen, opdat wij ons dorp opnieuw op een fatsoenlijke en een vruchtbare wijze kunnen besturen.

Een punt zetten achter de affaire betekent ook dat, in hun nieuwe samenstelling na de verkiezingen van maart volgend jaar, de Raad en het College zich niet onnodig belast weten met een hinderlijke en voor velen schadelijke affaire.

GroenLinks stelt vast dat de prijs, die wij daarvoor moet betalen, hoog is, en, zoals ik reeds zei, bovendien volkomen onterecht. Dat neemt niet weg, dat daar tegenover staat dat wij met het leggen van een zo kostbare basis de terugkeer naar normale bestuurlijke verhoudingen en normaal burgerlijk fatsoen mogelijk maken.

Dat laatste vergt van GroenLinks, dat zij dit hogere en ruimere belang laat prevaleren boven haar eigen visie en standpunt.

Na zorgvuldig en rijp beraad heeft GroenLinks besloten om met uw voorstel in te stemmen – zij doet dat tandenknarsend. Met tegenzin en met weerzin.

Tegelijkertijd wijst GroenLinks erop dat zij over een spoedige normalisatie geen al te hoge verwachtingen koestert. Tien jaar geleden begonnen de Nederlandse kiezers in hoog tempo te bewegen, van de ene partij naar de andere.

Een verschijnsel dat nu binnen onze Raad navolging lijkt te krijgen. Het maakt het besturen van ons dorp er niet gemakkelijker op. De raads- en collegeleden zullen na maart volgend jaar nog meer dan nu reeds het geval is alle zeilen moeten bijzetten om ons dorp op een ordentelijke en vruchtbare wijze te besturen – GroenLinks wenst hen daarbij wijsheid, sterkte en succes.

Tot zover de verklaring, hartelijk dank".

Wassenaar, 16 december 2013

Antoon Claassen

Fractievoorzitter GroenLinks