GroenLinks: Cultuuraanbod Wassenaar moet op hoog niveau blijven

Er was flink wat discussie en ophef over de toekomst van de Warenar de afgelopen weken. Wat de fractie van GroenLinks betreft moet Wassenaar een goed cultuuraanbod behouden. 

“Daarbij houden wij niet koste wat kost vast aan een pand, maar er moet wel een goed alternatief zijn, waar de ook meer gerenommeerde artiesten willen optreden”, aldus raadslid Pieter Kolff van GroenLinks. “En dit al strookt niet met het door het college voorgestelde ‘scenario 2’. Want bekendere artiesten gaan nu eenmaal niet in een zaal van een school of in een tot theater omgebouwde kerk staan. Dat aanbod ben je dan kwijt.” 

GroenLinks denkt graag mee over de mogelijkheden. “Maar we vragen ons af of er wel een vervangende accommodatie is in ons dorp die serieus te nemen is. En al helemaal niet op zo’n korte termijn. Zolang er geen duidelijkheid is over een goed alternatief, sluit de Warenar wat ons betreft niet. Er is twintig jaar amper of niet geïnvesteerd door vorige colleges. Een ‘historische schuld’. Het zou onze fractie zwaar vallen als daardoor in deze raadsperiode een goede theaterfaciliteit uit onze gemeente verdwijnt.”

Kolff wijst ook op onder andere de droomsessies die in Wassenaar zijn gehouden. “Daarin hebben we samen met inwoners en ondernemers gesproken over het Wassenaar van de toekomst. Met een florerend toerisme, een breed horeca-aanbod, met een bibliotheek, een zwembad en een theater. Een dorp dat aantrekkelijk is. En waarvoor de inwoners niet naar omliggende steden hoeven voor een goed theateraanbod. De suggestie die nu wordt gedaan strookt totaal niet met wat wij met elkaar bedacht hebben voor ‘het Wassenaar van bijvoorbeeld 2027’.”   

GroenLinks gaat vragen stellen aan de verantwoordelijk wethouders. Kolff: “Wij willen opheldering over het grote verschil in de raming van kosten, de exploitatiekosten en de bezettingsgraad tussen enerzijds het college en anderzijds de stichting Beheer Warenar. Wassenaar is een rijke gemeente. Hoe rijk blijft ons cultuuraanbod?”