GroenLinks Wassenaar heeft het jaarverslag 2009 gepubliceerd. “Als groene partij van Wassenaar hebben we in 2009 veel bereikt”, zegt Antoon Claassen, fractievoorzitter GroenLinks. “Op ons voorstel heeft de gemeente het bomenregister ingevoerd en heeft de Fietsersbond met haar meetfiets de Wassenaarse fietspaden getest – binnenkort presenteert het College de uitkomst daarvan.” In 2009 zette GroenLinks zich opnieuw in voor de Amonsvlakte en het behoud van de Ommedijkse polders en de polders aan de overzijde van de Rijksstraatweg waar de provincie de vier baans snelwegweg, RijnlandRoute, wil aanleggen.
“Het zijn enkele grepen uit ons werk”, zegt Antoon Claassen. “Ik heb ook enkele dagen stage gelopen bij de Wassenaarse Bouwstichting, een van de twee woningbouwcorporaties in ons dorp. Daar heb ik veel opgestoken over wonen en woningen, in het bijzonder in de sociale sector. Een goede leerschool.” Dankzij een initiatiefvorostel van GroenLinks krijgen bruggen en pleinen in de toekomst ook een naam. Als eerste is dat de fietsbrug over de Landscheidingsweg die Gerrit Jan van Heuven Goedhartbrug gaat heten. Ook stelde de groene partij van Wassenaar voor om de nieuwe straat bij het zwembad Generaal Winkelmanlaan te noemen, toen bleek dat de fracties weinig voelden voor Sportlaan.
Klimaat en milieu
GroenLinks kreeg steun voor haar initiateif om jaarlijks een klimaatconferentie te organiseren. “Niet om mooie vergezichten te formuleren”, onderstreept Antoon Claassen, “wel om lokaal concrete stappen te zetten om Wassenaar een duurzaam karakter te geven.” De groene partij introduceerde ook het groen lint, een onderscheiding voor mensen die zich persoonlijk op een bijzondere wijze inzetten voor het groen in ons dorp. Frank Basters, vorozitter van buurtvereniging Duindigt, mocht het eerste groen lint in ontvangst nemen voor zijn niet aflatende inzet voor de Amonsvlakte.
GroenLinks maakte zich ook hard voor het schrappen van regels. Er is onnodig veel bureaucratie, vond de partij. Dat kan en moet anders.