De jongensdroom van GroenLinks raadslid Pieter Kolff

Op de zwart wit foto ziet u GroenLinks raadslid Pieter Kolff op weg naar zijn 28e wereldtitel in de formule 1. Althans, in zijn dromen. Hij legt uit: “Ik ben hier (voor de ouderen onder ons) Jackie Stewart en een beetje Gijs van Lennep. Zeg maar de Hamilton en Verstappen van nu. En ik heb schijnbaar een vooruitziende blik, want dit is overduidelijk een verre voorloper van- en een creatieve variant op een elektrische raceklasse ! Duwen die kar, de fantasie doet de rest ! Autosport zit in mijn bloed, het is met de paplepel ingegoten ! 

Maar ‘groen’ en ‘links’ zit ook in mijn bloed. Die wijsheid kwam overigens pas met de jaren. Met mijn fantasie droom ik nu van een tunnel, liefst ergens vanaf de Maaldrift tot bij Louwman, met alleen bestemmingsverkeer ‘bovenlangs’. Met wandelaars die van de Horsten over een zebra de Paauw in lopen. Met automobilisten die van a naar b kunnen en ‘s avonds weer van b naar a, zonder files op de N44 en zonder sluiproutes door (het zelfstandige) Wassenaar te nemen. Met een nog groener en rustiger Wassenaar dan nu tijdens spitsuren. Met goed en hoogfrequent openbaar vervoer ! Van die a’s naar b’s. Met de bus ‘bovenlangs’ naar het station van Voorschoten. En ’s avonds weer terug. En natuurlijk met heel veel fietsers om mij heen, op nog betere fietspaden en fietsroutes en liefst door weer en wind. Ik fantaseer dan wel weer dat zij Froome of Nibali zijn en ik Tom Dumoulin. Genieten op de fiets ook van die overstekende vos in Rust en Vreugd of de reeën bij de Wittenburg. 

Wassenaar moet weer meer een groene oase worden dan het nu is. Verkeersopstoppingen in en nabij het dorp moeten opgelost worden. Met een tunnel én met goede alternatieven voor de auto. Het is een van dé politieke agendapunten voor de komende vier jaar. Zeker voor ons, voor GroenLinks. 

Later ben ik daadwerkelijk gaan racen. Ik kwam best ver. Ok, geen formule 1. Maar wel geprobeerd ! Zo moet het leven zijn, vind ik. Grote ontwikkelingen beginnen met dromen, met fantasie. En een GroenLinkser die geracet heeft ? Gelukkig, de wereld is niet zo zwart-wit. Als je maar eerlijk bent. 

Pieter Kolff
GroenLinks